25 Mayıs 2013 Cumartesi

NVIDIA® TEGRA® 4



DÜNYANIN EN GÜÇLÜ MOBİL İŞLEMCİSİ
Nvidia CEO’su Jen-Hsun Huang, şirketin üç aylık kazanç değerlendirmesi toplantısında Tegra 4 işlemcili tabletlerin şu an için geliştirme aşamasında olduğunu belirterek, içerisinde bulunduğumuz çeyrekte cihazların resmi tanıtımlarının beklendiğine dair beyanatlarda bulundu. 4 çekirdekli Tegra 4 işlemcili cihazların yılın ikinci yarısında daha da yoğunluk kazanması bekleniyor.
Huang, işlemcinin ilk aşamada telefonlar yerine giriş seviyesinde konumlandırılan PC’lerde yer bulacağını bildirirken; son dönemde gündemdeki bazı iddialar HP ve Toshiba’nın Tegra 4’e sahip bazı çözümler üzerinde çalıştığını doğruluyor. Halihazırda sadece oyun odaklı Project Shield modelinde yer bulan Tegra 4′ün mayıs-haziran döneminde HP SlateBook 10 x2, HP Slate 21 AIO ve Toshiba AT10LE-A tablet ve bilgisayarlarda yer alması bekleniyor.
Tegra 4 işlemcili ilk telefon ise ZTE cephesinde gelecek. İkili arasında bu noktada geçtiğimiz aylarda resmi bir basın açıklaması yapılmış, ancak telefon için net bir tarih ön görülmemişti. ZTE N988 adlı bir telefona ait görüntüler sızdırılırken, söz konusu telefonun Tegra 4 işlemcili ilk telefon olduğu iddia edilmişti.


Cortex-A15 mimarisinde ve 28nm fabrikasyon sürecinde üretim gösteren 4 çekirdekli ilk işlemci özelliğine sahip Tegra 4, 72 çekirdekli GPU birimini bünyesinde bulunduruyor. Arttırılan pil ve performans gücü de yine işlemcinin öne çıkan detayları arasında gösteriliyor. Nvidia aynı zamanda LTE desteği sunan Tegra 4i birimini de geçtiğimiz aylarda resmi olarak duyurmuştu. 60 GPU çekirdeğine sahip işlemciye entegre edilen i500 LTE modemi yer bulmakta. Tegra 4i işlemcili cihazların ise yılın ikinci yarısında beklendiğinin altını çizelim.
tegra 4 yapısı

Şekil 1 : NVIDIA Tegra 4 Ailesi


TEGRA 4 TEMEL YENİLİKLER
§ Maksimum 72 adet özel çekirdeği ile, NVIDIA® GPU - Fotoğrafçılık, medya, bilgisayar oyunları ve internette, Yüksek Dinamik Aralık (High Dynamic Range (HDR)) görüntüleme, WebGL, ve HTML5 dahil olmak üzere, eşsiz mobil cihaz yeniliklerine sahip.

§ Dört Çekirdekli ARM İşlemci - NVIDIA Tegra 4 işlemci, ARM'nin şu ana dek en gelişmiş CPU çekirdeklerini ve ayrıca ikinci nesil pil tasarrufu çekirdeğini, rekor düzeyde performans ve pil ömrü sunmak üzere bir araya getirmiş. Tegra 4'ün arkasındaki motor ARM Cortex-A15 CPU iken, Tegra 4i gücünü ARM tarafından NVIDIA'nın yardımıyla tanımlanan ve sınıfının en verimli CPU çekirdeği olan yeni ARM Cortex-A9 r4 CPU'dan alır.


§  Değişken SMP - NVIDIA Değişken SMP mimarisi, gerektiğinde her bir çekirdeğin iş yüküne göre bağımsız ve otomatik olarak etkinleştirilmesi veya etkisizleştirilmesiyle, dört performans çekirdeğinin maksimum çoğuşma için kullanılmasına olanak verir. Tek pil koruyucu çekirdek, aktif standby, müzik ve video oynatımı gibi düşük güçte çalışan işleri yürütür ve işletim sistemi ile uygulamalara karşı tamamen şeffaftır.

§  Hesaplamaya Dayalı Fotoğraf Makinesi - HDR gibi özellikleri açarken ve görüntüyü düzgün şekilde yakalamak için yeterince sabit tutmaya çalışırken, “hayatta bir kez” çekilecek resmi kaçırmayın. Çığır açıcı yeni hesaplamaya dayalı fotoğrafçılık mobil mimarisi CPU, GPU ve ISP'nin işlemci güçlerini, mobil görüntülemeyi çarpıcı biçimde zenginleştirmek üzere bir araya getirir. Bu, canlı HDR önizleme, anlık HDR fotoğraflar, HDR video, HDR enstantane, HDR Flaş ve HDR Panorama gibi özelliklere ve ayrıca ilk telefon tabanlı Dokun-İzle (Tap-to-Track) özelliğine sahip ilk Daima-Açık (Always-On) HDR fotoğraf makinesinin geliştirilmesini mümkün kılar.

§  NVIDIA i500 LTE Modem - i500, tamamen LTE bir modemdir ve Tegra tarafından çalıştırılan tüm cihazları, ayrı ancak tamamlayıcı bir yonga seti olarak destekler. Tegra 4i, bir tam uygulama işlemcisi sunan tek yongalı bir işlemcidir ve i500 modemin optimize bir sürümünü entegre eder. i500 LTE Modem hakkında daha fazla bilgi edinin.


TEGRA 4 ÖZELLİKLERİ

Tegra 4
Tegra 4i
(Entegre 4G LTE Mobil İşlemci)
İşlemci

CPU Çekirdekleri
4 + 1
4 + 1
CPU Mimarisi
ARM Cortex-A15
ARM Cortex-A9 r4
Maks. Saat Hızı
1,9 GHz
2,3 GHz
GPU

Özel GPU Çekirdekleri
72
60
Hesaplamaya Dayalı Fotoğraf Mimarisi
Açıklama: http://www.nvidia.com.tr/content/EMEAI/_new_product_page/checkmark.gif
Açıklama: http://www.nvidia.com.tr/content/EMEAI/_new_product_page/checkmark.gif
Bellek

Bellek Frekansı
DDR3L & LPDDR3
LPDDR3
Bellek Boyutu
4 GB
2 GB
Ekran

LCD
3200 x 2000
1920 x 1200
HDMI
4K (UltraHD)
1080P
Modem

Mimari
Opsiyonel LTE Yonga Seti
Entegre i500 LTE
LTE
Cat 3/Cat 4+CA 100-150
Mbps DL (50 Mbps UL)
Cat 3/Cat 4+CA 100-150
Mbps DL (50 Mbps UL)
HSPA+
Cat 24/6 42 Mbps DL (5.7 Mbps UL)
Ek olarak 6, 8, 10, 14, 18 cat'ler
Cat 24/6 42 Mbps DL (5.7 Mbps UL)
Ek olarak 6, 8, 10, 14, 18 cat
TD-HSPA
Cat 24/6 4.2 Mbps DL (2.2 Mbps UL)
TD-SCDMA dahil
Cat 24/6 4.2 Mbps DL (2.2 Mbps UL)
TD-SCDMA dahil
Paket

Paket Boyutu/Tipi
23x23 BGA
14x14 FCCSP
12x12 POP
12x12 FCCSP
İşlem
28 nm
28 nm


Barselona’da devam etmekte olan Mobile World Conferance‘ta ilgileri üzerine toplamayı başaranNvidia‘nın yeni işlemcisi Tegra 4 ve Tegra 4i ile ilgili yeni bilgiler de AndroidAuthority‘nin yaptığı röportaj ile ortaya çıktı. Android Authority’den Darcy Lacouvee’nin Nvidia’nın teknik pazarlama takımından bir görevliyle yaptığı videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz. Videoyu izlemek istemeyenler için biz yeni Tegra işlemcilerin neler yapabildiklerini ve özelliklerini özetleyelim.
Tegra 4′ün işlemci testlerinde rakiplerinden ne kadar başarılı olduğunu zaten sizlere aktarmıştık. Fakat bu başarı beraberinde işlemcinin pil tüketiminin nasıl olacağı sorusunu akıllara getirdi. İşte bu videoda cevabını aldığımız ilk yeni işlemcilerin güç tüketimi oluyor. Nvidia takımının kurduğu düzenek üzerinde (Geliştirme düzeneği halinde) yapılan testte Tegra 4 işlemcilerin sistem boşta durumunda(Idle) 0.76W enerji tükettiğini görüyoruz. Daha sonrasında yapılan 1080p video oynatmada Tegra 4′ün diğer  1080p cihazlardan (HTC Droid DNA)  %25 daha az enerji tükettiğini öğreniyoruz. Ayrıca Tegra 3‘te de kullanılan 4+1 çekirdek yapısı ile düşük güç gerektiren işlemlere ayrılmış ek bir ARM Cortex-A15işlemci sayesinde pil tüketiminin azaltılması hedefleniyor. Bu ek çekirdeğin A15 çipseti olması demek daha fazla işlemciyi daha az güç tüketerek yapacak olması demek oluyor.


,
Darcy’nin yaptığı röportaj ile bir başka karışıklık da açıklanmış oluyor ve bizim de haberini yaptığımızNvidia Tegra 4i ile Nvidia Tegra 4 arasındaki fark açıklanıyor. Nvidia çalışanının açıkladığına göre Tegra 4i’ye Tegra 4 diyemiyoruz her ne kadar isminde Tegra 4 geçse de (Ne kadar çok Tegra 4 dedik…bak yine…). Tegra 4i daha çok anaakım telefonlarda kullanılmak üzere tasarlanmış bir işlemci ve Tegra 4′ün performansını yakalayamayacak (Bence Nvidia daha açıklayıcı bir isim bulmalı işlemcilerine). Elbette Tegra’ya özel oyunları eksiksiz oynayabileceksiniz. Modem bazında, fotoğraf çekme kabiliyetleri bazında her iki işlemci de aynı. Tegra 4 ise üst seviye telefonlar ve tabletler için kullanılacak. Tegra 4i 1080p çözünürlüğü desteklerken Tegra 4 ile UltraHD 4K desteklenecek.


Son olarak Tegra işlemcilerin  internette gezinti performansını görüyoruz. Burada Nvidia yine geliştirme modeli bir tablet platformu ile şu an piyasada bulunan Nexus 10‘u kıyaslıyor. Bu internet sitesi yükleme testini eşit bir meydana taşımak ve internet bağlantısında oluşabilecek herhangi bir gecikmeyi önlemek için iki tablet de kablolu bir şekilde ethernet aracılığıyla bir yerel internet sunucusuna bağlanmış. Bu testte ABD’de en çok ziyaret edilen internet siteleri yerel sunucuya kopyalanmış veGoogle Chrome tarayıcı aracılığıyla sırayla ziyaret ediliyor. Tegra 4′ün tüm bu siteleri yüklemesi 27 saniye sürerken, Nexus 10,  57 saniyede işlemi bitiriyor.


Nvidia yeni işlemcisiyle gözleri üstüne çekmesine ve yılın ikinci çeyreğinde piyasaya sürüleceği açıklanmasına  rağmen hala büyük akıllı telefon üreticilerinden Tegra 4 kullanan bir ürün açıklaması gelmedi. An itibariyle Tegra 4 işlemcileri göreceğimiz markalardan sadece üçü belli: Toshiba, ZTE ve Vizio.
Mobile World Congress yarın sona eriyor. MWC’nin yıldızları şimdiden bizim gözümüzde işlemci üreticileri. Intel, Qualcomm, Samsung’un Tegra 4′e cevapları nasıl olacak sabırsızlıkla bekliyoruz.
NVidiaTegra 4 yonga setini sürpriz bir şekilde tanıttı. Şirketin CEO’su Jen-Hsun Huang’ın ifadesiyle çok iyi bir şekilde sır gibi saklanan ürün, dünyanın ilk A15 işlemcisine sahip dört çekirdekli yonga seti olma özelliği ile öne çıkıyor. CES 2013'te medya mensuplarına açıklanan bilgilere göre NVIDIA mobil dünyadaki liderliği almaya oldukça yakın.
Tegra 4, bünyesinde 72 adet görüntü işlemcisi, 4 adet A15 işlemcisi ve 4G LTE desteği ile geliyor. A15 işlemcileri, ARM tabanlı en üst noktadaki işlemci türü.
Android tablet bilgisayarlar başta olmak üzere özellikle de Android mobil cihazlarında daha çok gördüğümüz NVidia Tegra serisi, Tegra 4 modeli ile söz konusunu yonga setini kullanacak cihazların iPad ve farklı işletim sistemlerini kullanan diğer markalara ait modellerine oranla daha hızlı olacağını söylemek mümkün. Zira yapılan testler, bir önceki üst seviyeye göre yaklaşık iki katlık bir fark olduğunu gösteriyor.
Tegra 4 üzerinde yer lana i500 model numaralı modem, ürünün 4G LTE desteğini sağlayan parçacık. Ancak genel olarak cihazın getirilerine baktığımızda, çok daha kaliteli ve yüksek grafikli oyunların oynanabilmesi, çok daha hızlı işlem yapma kapasitesi sunduğunu belirtebiliriz. Son olarak “4K ultra yüksek çözünürlükteki videolar"ın da Tegra 4 ile oynatılabileceğini ekleyelim.

NVIDIA, ARM'ın Cortex-A15 mimarisini temel alan 4+1 çekirdeği ve 72 işlem birimli GeForce grafik yongasını biraraya getirdiği Tegra 4 çözümünü henüz yaygın kullanıma sunabilmiş değil. Şimdiye kadar bir akıllı telefon ve bir tablet modeline dair bilgiler gelirken, ürericiler genelde Qualcomm'un yeni nesil Snapdragon çözümlerine yönelmiş durumda.

Ancak NVIDIA yeni çözümü ile oldukça iddialı ve asıl olarak Windows RT Blue ile çıkışa geçmeyi bekliyor.

Yatırımcı toplantısında konuşan NVIDIA başkan yardımcısı Rene Haas, yılın sonlarına doğru pek çok Windows RT tabletlerinde boy göstereceklerini belirtti. Haas, NVIDIA olarak Windows RT'nin geleceğinden çok ümitli olduklarını ve önemli yatırımlar yaptıklarını, platformun gelecekte hakettiği yere geleceğine inandıklarını kaydetti.

İlk nesil Windows RT sürümünde üreticiler beklediklerini bulamadı ve piyasaya çok fazla RT tablet de çıkmadı. Ancak Blue güncellemesi ile hem küçük boyutlu hem de düşük fiyatlı tablet konseptine kapı açılacak olması şimdiden pek çok firmanın ilgisini çekmiş durumda. Windows evrenine henüz adım atmayan HTC'nin de iki tablet modeliyle pazara giriş yapacağı gündeme gelmişti.
Hazırlayan:Yadigar Alpar

0 yorum :

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar