25 Mayıs 2013 Cumartesi

Samsung Exynos 5 Dual

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ
ELEKTRONİK VE BİLGİSAYAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ
                           BİLGİSAYAR MİMARİSİ-2

 NEJLA OKTAY-2009010425057
KONTROL:ÖGR.GÖR. OKAN ERKAYMAZ

Samsung İşlemcisi Exynos 5 Dual

Samsung’un  ARM Cortex A15 tabanlı yeni nesil işlemcisidir. İşlemcinin detaylarına inerek işlemcinin özelliklerini tanıyalım.
ARM Cortex A15 tasarımından esinlenen Krait kod adlı Qualcomm'unSnapdragon S4 işlemcileri, esasında tam olarak ARM Cortex A15 tasarımını kullanmıyor. Qualcomm mühendisleri, A15 ile gelen yenilikleri alarak, kendilerine özel bir tasarım ortaya çıkarıyor. Qualcomm bunu daha önce Scorpion işlemcileriyle ARM Cortex A8'de uygulamıştı.
Samsung böylece  ARM Cortex A15 tasarımını kullanan işlemciyi üretmiş oldu.  Sadece işlemci mimarisi açısından değil, kullandığı GPU'da da en yenilerdendir.
GPU özellikleri ve yararları aşağıdaki şekilde verilmiştir.


ARM'ın tasarladığı GPU'lardan Mali-T604'ü kullanan Exynos 5 Dual, yapılan bazı değişiklikler ve iyileştirmelerle aynı enerji tüketim seviyesinde %50 daha yüksek performans sunabiliyor ve 2560 x 1600 piksele kadar çözünürlük desteğiyle dikkat çekiyor.
Exynos 5 Dual işlemcisinin içerisinde kullanılan Mali-T604 GPU'su, 4 çekirdekli model olacak. 
Samsung, Mali-T604 ile beraber mevcut GPU'lara göre performansın 5 kata kadar artacağını vurguluyor fakat bu açıklamaya biraz temkinli yaklaşmak gerekiyor. ARM tarafından geliştirilen ve bir standart haline gelen ASTC (Adaptive Scalable Texture Compression: Adaptif Ölçeklendirilebilir Doku Sıkıştırma) tekniğini destekleyen yeni Mali grafik işlemcileri tüm bu özellikleri sayesinde, daha karmaşık yapılı içerikler, büyük bütçeli-yüksek kalitede oyunlar, 4K2K çözünürlük, yeni nesil kullanıcı arayüzleri ve konsol kalitesindeki yapımları görüntüleyebilecek.
4 çekirdekli Mali-T604 GPU'sunun yapabildikleri bu kadarla sınırlı değil. Saniyede 60 kare hızında 1080p video kayıt desteği ile çığır açacak olan işlemci, çoklu kodek desteğine sahip. Böylece AVIWMVH264H263,VC1MPEG2MPEG4 türlerinde video kaydı yapabilecek. Google'ın VP8 kodeğini de donanımsal olarak destekleyecek olan Exynos 5 Dual, bu konuda da kullanışlı bir GPU’dur.
Intel'in Wireless Display teknolojisi gibi, WiFi Display teknolojisini destekleyecek olan Exynos 5 Dual, kablosuz olarak diğer ekranlara görüntü aktarımı gerçekleştirebiliyor.
Böylece artık yongada sistemler bilgisayarların yapabildiklerine bir adım daha yaklaşmış oluyorlar.


Daha uzun pil ömrüne sahip mobil cihazların üretilebilmesini mümkün kılacak olan ikinci nesil Mali-T600 grafik işlem birimleri, OpenGL ES 1.1, OpenGL ES 2.0, OpenGL ES 3.0, Directx 11 ve tam profilOpenCL 1.1 API’lerini destekleyecek.
Genel olarak  Exynos 5 Dual işlemcinin özellikleri şöyle:
o    Çift çekirdekli 1.7 GHz Cortex A15 CPU
o    Mali T604 GPU
o    OpenGL ES 3.0
o    OpenCL 1.1 full profil
o    WXQGA ekranlar için destek
o    Wi-Fi ekran desteği
o    2 port 800 Mhz LPDDR3 RAM desteği ile 12.8 GB / s bellek bant genişliği
o    1080p 60 FPS video performansı ve VP8 codec'i dekoder
o    USB 3.0 desteği


0 yorum :

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar