İşlemci Özellikleri Ve Yapıları

Bilgisayarın Kalbi İşlemciler...

Amd Atheron ve Vision

Amd Atheron 6300, 4300,3300 Amd Vision E1, E2, A4, A6, A8, A10

İntel Core--İntel Xeon--İntel Atom

İntel Core: 3. Nesil i7, i5, i3 İntel Xeon: E7, E5, E3, Phi İntel Atom

Samsung Exynos

Samsung Exynos:5 Octa, 5 Dual, 4Quad, 4 Dual 32 nm, 4 Dual 45 nm,3 Single

22 Eylül 2013 Pazar

ARM Cortex A-57


64-bit ARM işlemcilerin üretimi için geri sayım başladı!!!
2013'ün en hızlı telefonu hangisi olacak, Galaxy S4 mü, HTC One mı yoksa Haziran'da tanıtılması beklenen iPhone 5S mi ? Bu tartışma uzun süre daha devam edecek gibi görünüyor ancak diğer taraftan tüm telefonları eski nesil olarak görmemize neden olacak teknolojik gelişim için ARM ve yarıiletken üreticilerinin hazırlıkları dasürüyor ve 2014 ile birlikte mobil cihazlar tarihinin en radikal dönüşümlerinden birinin yaşanması bekleniyor.
Cortex-A8, Cortex-A9 ve Cortex-A15 gibi işlemciler, farklı teknik özelliklere ve performans seviyelerine sahip olmakla birlikte temelde ARMv7 mimarisi üzerinde şekillenen 32-bit işlemciler olduklarını görüyoruz. Samsung Exynos Octa işlemcisi Cortex A15 tasarımını temel alırken, örneğin şu an satılmakta olan Tegra 2 ve Tegra 3 ise Cortex A9 tasarımlarını baz almakta. Qualcomm'un Snapdragon ailesi ise modeline göre diğer üreticilerde olmayan çeşitli özelleştirmeler barındırmakta ve örneğin Snapdragon 600 ve 800 serisi işlemciler, kısmen Cortex-A9, kısmense Cortex-A15 özelliklerine sahip olup ayrıca Cortex tasarımında yer almayan yani Qualcomm tarafından geliştirilen ek yeteneklerle güçlendirilmiş durumdalar. Kısaca özetlemek gerekirse; şu an akıllı telefon ve tabletlerde kullanılan ARM işlemciler 32-bit olup, belli başlı noktalar itibariyle birbirlerinden ayrılmaktalar. Ancak duyurusu bir süre önce yapılan Cortex-A50 serisi tamamiyle yeni ARM işlemciler, çok büyük bir dönüşüm gerçekleştirip, ultra mobil dünyayı 64-bit ile tanıştıracak.
ARM'ın yeni işlemci ailesi ARMv8 mimarisini temel alıyor ve 64-bit desteği ile yepyeni bir dünyanın kapılarını aralıyor. Cortex-A53 ve Cortex-A57 olmak üzere ilk etapta iki farklı model ile karşımıza çıkacak olan yeni işlemci ile karşımız çıkacak olan platformda, Cortex-A53, %40 kadar daha küçük zar alanında Cortex-A9 performansı sunacak (32-bit modunda) ve ekstra yenilikleri bünyesinde barındıracak. Enerji verimliliğinin de ciddi oranda geliştirildiği bu işlemci, 2014 içerisinde özellikle orta segment odaklı akıllı telefonlarda karşımıza çıkması bekleniyor. Asıl büyük gelişim ise Cortex-A57 ile birlikte gerçekleştirilecek ve günümüzün en hızlı modern işlemcileri ile kıyaslandığında 3x kat daha yüksekperformans verecek.
ARM'ın açıklamalarına bakılırsa Cortex-A57 aynı zamanda günümüzün tablet ve dizüstü bilgisayar işlemcilerine kıyasla 5x daha fazla güç verimliliği sağlayacak. Yeni komut setlerinin de performans gelişimine ciddi katkı sağlayacağı işlemci, x86 mimarilerine kıyasla ARM'ın en zayıf kaldığı noktalardanbir tanesi olan kayar nokta performansında da çok ciddi bir artışın önünü açacak. 16 çekirdeğe kadarölçeklenebilecek olan Cortex-A57 ile ARM, sadece akıllı telefonlarla sınırlı kalmayıp, dizüstü bilgisayar pazarına da yaygın giriş yapmanın planlarını yapıyor olacak. Açıklanan verilere bakılırsa, en yüksekperformans seviyesindeki güç tüketimi açısından, big.Little tasarımının avantajları ve 20nm fabrikasyon süreciyle üretimin artışları sayesinde önemli bir fark elde edilmiş olacak. 
Peki bu kadar açıklamayı neden yaptık? ARM ve TSMC bugün yaptığı açıklama ile Cortex-A57 işlemcisiiçin 16nm FinFET (Cortex-A57 işlemciler için 20nm transistör) teknolojisiyle üretime dönük tasarım çalışmalarının tamamlandığını duyurdu. Bu şu demek oluyor, iki firma artık hacimli üretime hazır ve 2014 ile birlikte TSMC tesislerinde üretilmiş Cortex-A57 işlemcilerin çıkışı ve bu işlemcileri kullanan telefonların lanse edilişine tanık olacağız. Belki akıllara şu gelebilir, zaten her yıl düzenli olarak yeniişlemciler ve bu işlemcileri kullanan yeni telefonlar çıkıyor ancak altını bir kez daha çizmek gerekiyor; bu sefer ki değişim çok daha önemli ve dikkat çekici zira haberimizin üst kısımlarında da belirttiğimiz üzere ARM, uzun bir aradan sonra "tamamiyle" yeni bir mimariye geçiş yapıyor ve 64-bit desteği geliyor.
Performansı farkı, yeni GPU'lar, yeni üretim teknolojileri, enerji verimliliği ve 64-bit desteğini dikkate aldığımızda, önümüzdeki yıl çıkacak üst seviye telefonlar, gerçek anlamda radikal bir değişimi simgeleyecek ve malesef bu yılın tüm telefonları, hızlı bir şekilde unutulmaya başlanacak. 


Komut setleri değiştikçe güç tüketimleri sürekli artıyor. ARMv5, ARMv6 komut setlerinden sonra çıkan ARMv7 komut setli çipsetlere ARM11(ARMv6 komut setli) için yeterli olan bataryaları koyunca cihazların günü çıkaramaması gündeme gelmişti.(Bkz.. HTC HD2) Hala da devam ediyor.

Her çıkan komut seti performansı bir adım öteye götürürken, güç tüketimini bir adım geriye getiriyor. ARMv7 komut setli ilk işlemcilerden sonra(Bkz. Snapdragon 1 platformu, QSD 8250, QSD 8650) ARMv7 komut setli Cortex A8, Cortex A9, Cortex A5, Cortex A7 ve Cortex A15 çıktı ki, düşük güç tüketimi konusunda A5 ve A7 ön plana çıkarıldı. A5 kullandım, nispeten tüketimi düşüktü; ancak ARM11'e çok yakın bir performans veriyordu yani ARMv7 olması da pek bir anlam ifade etmiyordu. Zannımca A53'te bu şekilde olacaktır, tam bir A9 performansı veremeyecektir muhtemelen A8'e daha yakın sonuçlar verecektir.

A57 ise düşük güç tüketimi filan sergilemeyecektir bu yanılgıya ARMv7 komut seti çıktığında düştük. İnsanları şu şekilde bir yanılgıya sürüklemekle meşgul ARM, nm düştükçe güç tüketimi de o oranda düşecektir; fakat alanın küçülmesi her durumda düşük güç tüketimi anlamına gelmiyor.

Diğer yandan A9 ve A15'lerde dahi ısınma sorunları yer yer can sıkıcı bir hal alırken A57'yi nasıl soğuk tutmayı düşünüyorlar? İşlemciye yüklendikçe alev topuna dönecekse elimdeki alet ben A9 ya da A15'ten devam etmeyi seçerim şahsen, varsın düşük performans versin render almayacağım sonuçta. Yapacağım işler belli.

2014'te hep beraber göreceğiz sanırım, şu an tahmin yürütmekten öte bir şey yapamıyoruz.

Popüler Yayınlar