6 Haziran 2013 Perşembe

Intel Core i7




Intel Core i7 mikro işlemcileri,yongaların daha fazla veri işlemesini ve daha fazla enerji verimliliği sağlayan önceki kodu Nehalem olan yeni mikro mimari kullanılarak üretilmiştir.Intel'in lider 45 nm hafniyumlu işlemci teknolojisine dayanan i7 işlemciler daha küçük,daha verimli,daha ölçeklenebilir olmalarına karşın en yüksek performansı sağlar.

Bu işlemciyi hızlandıran içindeki bileşenlerdir.Intel'in önceki nesil işlemci teknolojileriyle ( Core 2 Duo veya Core 2 Quad ) karşılaştırıldığında,Core i7 işlemcisi 4 çekirdekte 8 parçayla en yüksek gücü sağlar.Herhangi bir işlemcinin yüksek sayıda parçasıyla,Intel Core i7 işlemci masaüstü bilgisayarda benzersiz performans sağlayarak daha gazla görevin ve verinin işlenmesini sağlar.






İ7  İŞLEMCİSİNİN ÖZELLİKLERİ

Durum
Launched
Piyasaya Çıktığı Tarih
Q1'11
İşlemci Numarası
i7-990X
Çekirdek sayısı
6
İş Parçacığı Sayısı
12
Çalışma Hızı
3.46 GHz
Maks Turbo Frekansı
3.73 GHz
Intel® Akıllı Önbellek
12 MB
Intel® QPI Hızı
6.4 GT/s
QPI Bağlantısı Sayısı.
1
Yönerge Seti
64-bit
Yönerge Seti Uzantıları
SSE4.2
Yerleşik Seçenekler Mevcut
Yok
Litografi
32 nm


Maksimum Bellek Boyutu (bellek türüne bağlıdır)
24 GB
Bellek Türleri
DDR3-1066
Bellek Kanallarının Sayısı
3
Maksimum Bellek Bant Genişliği
25,6 GB/s
Fiziksel Adres Uzantıları
36-bit
ECC Bellek Desteği
No

Max CPU Yapılandırması
1
TCASE
67.9°C
Paket Boyutu
42.5mm X 45.0mm
İşlemci Yonga Boyutu
239 mm2
Desteklenen Soketler
FCLGA1366
Düşük Halojen Seçenekleri
Var

VAR OLAN TEKNOLOJİLER

Turbo Boost Teknolojisi, Hyper-Threading Teknolojisi, Sanallaştırma Teknolojisi (VT-x), AES Yeni Yönergeler, Boşta Bekleme Durumları, Gelişmiş Intel SpeedStep® Teknolojisi, Execute Disable Bit, Intel® VT-x with Extended Page Tables (EPT).


VERİ YOLLARI VE İŞLEVİ 
Tüm dahili kayıtçıla, dahili ve harici veriyolları 16 bit uzunluğundadır. 20-bit uzunluğunda bir harici adres yolu 1 MB (bölümlenmiş) fiziksel adres alanı sağlamaktadır (220 = 1,048,576). Standart 40-pin DIP paketine sığabilmek için veri yolu ile adres yolu çoğullanmış olarak kullanılmaktadır. 16-bit Giriş/Çıkış adres formatı 64 KB ayrılmış Giriş/Çıkış alanı anlamına gelmektedir (216 = 65,536). Dahili adres yolu uzunluğu 16 bit olduğundan maksimum doğrusal adres alanı 64 KB ile sınırlıdır. 64 KB üzerinde programlamak için bölümleme kayıtçılarını kullanmak gerektiğinden oldukça kullanışsızdır (80386 ya kadar da böyle devam etmiştir).
·         Cihazın min ya da max modlarında işletilmesine göre harici işlemler için gerekli işaretleri taşıyan kontrol pinlerinin bazıları birden fazla işleve sahiptir. Min modu küçük, tek işlemcili sistemleri için,Max modu ise orta ölçekli ya da birden çok işlemci kullanan büyük sistemleri için kullanılmaktadır. Veri yolu Hızı5 GT/s




HAKKINDA

Kodadı
(Ana dağıtım)
Logo
Yeni Logo
Ticari adı (liste)
Çekirdek
L3 Önbellek
Soket
TDP
Özellik Boy.
G/Ç yol
Çıkış tar.
6
12 MB
130 W
Mar 2010
Jul 2010
4
8 MB
Nov 2008
95 W
Sep 2009
82 W
Jan 2010
55 W
Sep 2009
45 W
6 MB
2
4 MB
35 W
Jan 2010
25 W
18 W


Intel Core i7 Nehalem, Westmere ve Sandy Bridge ve yakın gelecekteki mikro mimariler kullanarak masaüstünde çeşitli aileler ve dizüstü bilgisayar için üretilen 64-bit x86-64 işlemcilerin Intel  marka adıdır.
Core i7 markası iş ve tepe seviye tüketici pazarları için pazarlanan ana tüketici pazarına yönelik olan i5 işlemcileri ve Core giriş seviyesi tüketici pazarına yönelik i3 işlemcileri ayırt etmek için kullanılmaktadır.Intel Core2  marka daha başarılı olduğunu görünce "Core i7" serisinide devam ettirdi, Core i7 işlemcilerde Bloomfield kod adlı mikromimari ailesi ilk defa uygulandı ilk olarak 2008 yılında tanıtıldı . 2009 yılında adı Lynnfield ve Clarksfield olan modellerinede uygulandı. 2010 yılından önce tüm modellerde dört çekirdekli işlemciler vardı. 2010 yılında, adı Gulftown Core i7-980X Extreme olan 6 çekirdekli işlemci çıkarıldı, isim çift çekirdekli Arrandale modellerinede uygulandı. Dünyanın en gelişmiş kişisel bilgisayar mikro işlemcilerinden biridir.


DİZÜSTÜ BİLGİSAYARLARDA KULLANIMI
Mükemmel performans ve çarpıcı görsellerde son nokta. 4. nesil Intel® Core™ i7 işlemci ile en zorlu görevleriniz için dizüstü bilgisayarınızın üstün performansından faydalanın. HD ve 3D içerikler, çoklu görev yürütme ve multimedya görevlerinde görebileceğiniz ve hissedebileceğiniz bir fark sağlayan 4. nesil Intel Core i7 işlemci, en zorlu görevleriniz için mükemmeldir.
Intel® Hyper-Threading Teknolojisi ile sağlanan akıllı çoklu görev yürütme ile bir uygulamadan diğerine kolaylıkla geçiş yapın. Intel® Turbo Boost 2.0 Teknolojisi ile ihtiyaç duyduğunuzda otomatik hız artışı heyecanını doya doya yaşayın. Entegre görsel geliştirmeler setiyle ekstra donanıma gerek kalmadan filmleriniz, fotoğraflarınız ve oyunlarınızla kusursuz ve kesintisiz deneyimler yaşayın.
Tam anlamıyla görebileceğiniz ve hissedebileceğiniz bir performans artışı sağlamanın yanı sıra daha uzun pil ömrüne ve daha gelişmiş koruma için dahili güvenlik özelliklerine4 sahip olun ve gelişmiş güvenliğin verdiği gönül rahatlığını yaşayın. Tamamlamak istediğiniz tüm görevler için 4. nesil Intel Core i7 işlemciyi seçin. Çünkü Intel® teknolojisinden daha akıl almazı sizin bu teknoloji ile yapabileceklerinizdir.
KOMUT SETİ
İşlemcilerdeki bu komut desteklerindeki asıl amaç, Birbiri ile aynı olan işlemleri yaparken izlenmesi gereken yolun işlemciye tanıtılarak performans artışı sağlamaktır. Örnek uygulamalar: Sinyal işleme, grafik işleme… Tipik olarak tekrarlanan işlemleri işlemciye hazır bir komut olarak vererek işlemcinin performansını artırmayı hedefler.
SSE; (Streaming SIMD Extensions) Intel’in 1999 yılında Pentium III işlemcileri için çıkardığı Komut setidir.
( AMD; Intel’in bu komut setine karşılık olarak 3DNow komut setini çıkarmıştır.)
SSE komutları çıkmadan önce bir bilgisayar işlemcisi için en önemli şey, işlemcinin çalışma frekansıydı. SSE komutları çıktıktan sonra işlemcinin çalışma frekansının yüksekliği önemini yitirdi. Onun yerine “İşlemcinin Yetenekleri” göz önünde bulundurulmaya başlandı.
MMX komut seti ile beraber, İşlemcilerin multimedia yetenekleri güçlendirildi. Video oynatırken ortaya çıkan aşırı ısınma sorunları ilk defa MMX komut seti ile aşılmış oldu.
SSE2: İlk Çıkan Pentium 4′lerle gelmiştir. (478 Pin olan seri )
SSE3: Prescott çekirdekli Pentium 4′lerde bulunmaktadır. (LGA 775 tabanı)
SSSE4: İlk olarak Core 2 (Çift Çekirdek) işlemcilere eklendi.
SSE4.1 ile ; Özellikle HD Video Codeclerine büyük avantajlar sağlamaktadır.
İşlemci, komut setini desteklemeyen diğer işlemcilere göre daha yüksek performans ile HD videoları yüksek performansta oynatabilmektedir.
İntel firmasının en son geliştirdiği işlemci komut seti; SSE 4.2’dir. (İntel Core İ3,i5,i7 serisi bu komutları destekler.)
( Geçmişte, AMD firması işlemci komutları için intel ile beraber çalışmış, komutları intelden almıştır. (SSE II, SSE III) ancak SSE 4 alt yapısını kendine göre yeniden uyarlayıp adına SSE4a demişlerdir. Ayrıca Komut setinin içindeki komutlarda farklılıklar görülmektedir. )
İşlemcilerdeki komut setlerinde süreklilik yoktur. Yani SSE4 in içerisinde SSE 3 yoktur. İki komut seti birbirinden bağımsızdır bu yüzden işlemcide, bu komut setleri birbirinden bağımsız şekilde nitelendirilir. CPU-Z gibi bir uygulama ile işlemcinizin desteklediği komutları öğrenebilirsiniz.
İntel İ7 işlemcisinin desteklediği komut seti SSE 4.2  dir.

Hazırlayan: AYTÜL DİNLER

0 yorum :

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar