1 Haziran 2013 Cumartesi

İNTEL CORE İ5 İşlemciler

Yeni bir bilgisayar sistemi kurmak isteyenlerin satın olmadan önce en çok dikkat etmesi gereken bileşenler işlemcilerdir. Aynı zamanda yeni sistemde ilk karar verilmesi gereken bileşen de işlemcidir. Bunun nedeni ise tüm sistemin seçilecek işlemciye göre şekillenecek olmasıdır.

 İki Marka

Piyasada satılan işlemcilere baktığımızda uzun yıllardır piyasaya iki markanın hakim olduğunu görülür .AMD ve Intel.  Intel sadece yüksek performans arayanlara değil, her tür kullanıcıya hitap eden işlemci modellerine sahiptir. Güvenirliği tartışılmaz ve fiyat olarak genelde AMD den biraz daha pahalıdır.

Ürün Aileleri

İki ana markayı geçtikten sonra karşımıza ürün aileleri çıkıyor.  AMD nin modelleri  ve Athlon aileleri içinde yer alırken Intel de durumlar biraz daha karışık. Intelin ürün aileleri ve bu modellerin sahip olduğu özelliklerin hemen hepsi birbirinden farklı. İşlemcilerdeki çekirdek sayısından kullanılan sokete kadar Intel ürün ailelerinde çok önemli farklar bulunuyor.

Core i Serisi





Intel Core i5 işlemci, Intel Turbo Boost teknolojisi ile işlemciyi otomatik olarak hızlandırırken, işlemcideki çekirdeklerin aynı anda iki farklı iş üzerinde çalışmasına olanak veren Intel Hyper-Threading teknolojisi ile aynı anda iki işi kolayca yapılılabilmesini sağlar. Oyun oynama ve fotoğraf düzenleme gibi görevleri hızlandıran akıllı performansı ile Intel Core i5 gücünü en çok ihtiyaç duyulan yere iletir. Intel Core i5 işlemci ile HD video oluştururken, dijital müzik bestelerken, fotoğraf düzenlerken veya en son bilgisayar oyunlarını oynarken birçok işlem yapabilir .
Temel Farklar Neler

Çok temel olarak bakıldığında Core i5 işlemcilerin orta seviye, Core i7 modellerinin ise üst seviye olduğu söylenebilir. Ancak iki seri arasındaki farklar aslında bu kadar kesin çizgilerle ayrılmış değil. Core i5 modellerinin hepsi LGA 1156 soketini kullanan işlemciler. Core i5 işlemcilerinin ya iki ya da dört çekirdekli modelleri bulunuyor. Öte yandan Core i7 modelleri kullandıkları soketlere göre ikiye ayrılıyorlar. Bazı Core i7’ler LGA 1366 soketini kullanırken bazı modeller ise LGA 1156 soketine uyuyorlar.  Core i7’ lerde iki çekirdekli model bulunmazken, dördün dışında altı çekirdekli bazı işlemciler de bu seriye dahiller.
Soket Uyumu
LGA 1156 işlemci soketi  P55, H55 ve H57 yonga setlerine sahip anakartlarda bulunuyor. Öte yandan  LGA 1366 soket ise sadece  X58 yonga setli üst seviye anakartlarda yer alıyor. Mevcut sisteminizin üzerine yeni bir işlemci almak istiyorsanız, mutlaka anakartınızın üzerindeki  soketin ne olduğundan emin olmanız gerek.
Core i5 600 Serisi İşlemciler

 Core i5 ve  Core i7 modellerinin hangi seviyede olduklarını ve hangi özelliklere sahip olduklarını anlayabilmek için model isimlerindeki sayılara bakmak büyük önem taşıyor.  Core i5 modelleri ise iki alt seriye ayrılmış durumda. Bunlar da  Core i5 600 ve  Core i5 700 serileri. Core i5 600 serisi işlemciler Intelin Clarkdale kod adını verdiği aileye dahil. Intel Westmere mimarisi ile üretilen ilk modellerden olan Core i5 600 serisi işlemcilerin içinde 32 nm’lik CPU’nun yanı sıra 45 nm’lik bir de grafik işlemci yer alıyor. Yani aynı işlemci içinde CPU+GPU birarada yeralıyor. Bu çok büyük bir yenilik. Entegre grafik işlemciden faydalanabilmek için Intel H55 veya H57 yonga setli anakartlardan kullanmak gerekiyor. P55 yonga seti bu işlemcileri çalıştırsa da GPU’dan faydalanma olanağı olmuyor. Core i5 600 serisinin tüm modelleri iki çekirdeklilerden oluşuyor.
Dipnot olması açısından aynı şekilde AMD’de de Fusion işlemcilerle CPU+GPU entegrasyonunu sunuyor.


Core i5 700 Serisi İşlemciler

Core i5 700 serisi işlemciler ise Core i5 600’lerden oldukça farklılar. Hepsi dört çekirdekli işlemciler olan Core i5 700 modelleri, Intel’in  Lynnfield kod adını verdiği aileye dahiller. LGA 1156 soketli olan bu işlemcilerde Hyper Threading özelliği bulunmuyor. Yani işlemcilerde dört adet işlem birimi yer alıyor. Ancak Hyper Threading özelliği bulunan Core i5 600’lerle karşılaştırıldığında Core i5 700’lerin daha yüksek performans gösterdiğini söylemek gerek. Bunun sebebi ise her bir işlem biriminin kendine ait bir adet çekirdeği olmasıdır. İki seride de toplam dörder işlem birimi olsa da, işlem birimi başına düşen çekirdek sayısı Core i5 700’lerde daha fazla olduğu için bu modellerin performansı daha yüksek oluyor.
Core i3’lerden Farkı

Core i5 600’leri Clarkdale ailesinde dahil olan Core i3 modellerinden ayıran en önemli özellik ise Hyper Threading özelliğinin bulunması. Böylece iki çekirdek, dört çekirdekmiş gibi çalışabiliyor. Core i5 600 modellerinin son iki hanesi işlemcilerden hangisinin daha yüksek frekansa sahip olduğunun anlaşılmasında kullanılıyor. Örneğin Core i5 650 modeli 3,2 GHz’ken  Core i5 680 modeli 3,8 GHz’de çalışıyor. Aynı alt seride bulunan modeller arasında frekanstan başka bir fark bulunmuyor.
Grafik İşlemci Farkı

 Core i5 600’ler ile Core i5 700 işlemciler arasındaki bir diğer önemli fark ise Core i5 700’lerde entegre grafik işlemcinin olmaması. Core i5 700 modelleri LGA 1156 soketli tüm anakartlarda çalışırlar. Core i5 600 modellerinin fiyatlarının Core i5 700’lerle yakın olması hatta bazı modellerin daha pahalı olması kafa karışıklığı yapabilir. Örneğin Core i5 650’nin, Core i5 750’nin fiyatı da aynı seviyededir. Daha yüksek performans istenirse Core i5 700, ekran kartı kullanmadan bir sistem oluşturmak istenirse Core i5 600 modellerini tercih edilebilir.
Core i5 işlemci ailesinin saat hızı





Intel H55 diagram






Hazırlayan:Hediye Karakaya








1 yorum :

  1. Teşekkürler çok faydalandım ve birşeyi daha merak ediyorum i5 600 serisinin entegre grafik sistemi, harici (orta seviye) Bir grafik islemcisine kıyasla performansı tatmin edici olurmu?

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar