24 Mayıs 2013 Cuma

İNTEL ATOM İŞLEMCİSİ

Çoğu Notebook kullanıcısı cihazı içindeki işlemcinin, masaüstü bilgisayarındaki Intel’den ne kadar farklı olduğunu bilmiyor bile. Bunun da gayet kolay anlaşılır bir nedeni var: Genelde bir laptopdan beklentimiz, maillarımıza bakmak ve internette sörf yapmaktan ibaret. Bu yüzden, hafif, ucuz ve düşük güçlü notebook konsepti neredeyse klasik laptopların satışını durdurdu. Aslında bu ticari açıdan da doğru karardı; zira artık laptop tüketimi de doyma noktasına gelmişti.
Intel Atom farklı bir mimari üzerine kurulu. Tüm Atom serisi, düşük enerji tüketimi için 45nm olarak üretiliyor. Yaygın olarak tek çekirdekli modelleri kullanılmasına karşılık, çift çekirdekli modelleri de mevcut. Bazı modelleri 64 bit komut setini de destekliyor; ancak henüz yaygın değiller.

Atom işlemciler son kullanıcıya satılmıyor ve aynı Via ITX anakartlar da olduğu gibi, anakarta lehimli geliyorlar. Intel’in Micro-FCBGA tipi yuvasını kullanıyorlar. Tıpkı Coppermine serisi Mobile Celeron’da olduğu gibi. Ancak 479 pin yerine 441 pin kullanıyorlar.
Intel ATOM, AMD Geode gibi bir SOC (System On a-Chip) çözümü değil; yani bellek kontrolörü gibi ek üniteler ayrı chip üzerinde. Bu açıdan bakarsak, Atom, Geode ya da ARM gibi gerçek mobil bir sistem değil. Performans olarak baktığımızda, Atom’un enerji veriminin Texas Instruments OMAP’ın (çok sayıda Symbian cep telefonu tarafından kullanılıyor) ancak dörtte biri kadar olduğunu görüyoruz.
Enerji verimliliği adına, Atom’larda ilginç bir özellik bulunuyor: Dynamic cache sizing. İhtiyaç duyulmayan cache alanları, dinamik olarak erişime kapatılarak elektrik tüketimi azaltılıyor.
Atom’un kullanım alanı, düşük güçlü-düşük fiyatlı-hafif laptoplar olarak sınıflandırabileceğimiz netbooklar ile sınırlı değil. Aynı kullanıcı profili ile geliştirilen, enerji tüketimi ve performansı daha yüksek Atom modelleri “Nettop” adı verilen yeni bir sınıf masaüstü bilgisayarlarda da kullanılıyor. Bu Atom serisinin çift çekirdekli, hatta 64 bit komut setini çalıştırabilen modelleri de mevcut.

Daha önce Silverthorne ve Diamondville kod adlarıyla anılan yeni işlemciler, Hi-k metal geçit teknolojisi ve Intel'in endüstri lideri 45 nm teknolojisi ile üretiliyor. Termal tasarım gücü (TDP) spesifikasyonu 0,6-2,5 watt aralığında olan işlemciler, müşteri ihtiyacına bağlı olarak 1.8 GHz hıza kadar çıkabiliyor.        
Karşılaştırmak gerekirse, mevcut mobil Core 2 Duo işlemcilerin TDP değeri 35 watt düzeyinde. 

 İNTEL ATOM ÇEŞİTLERİ:
intel atom
Intel Atom İşlemcisinin Çalışma prensibi:


Intel Atom
Hazırlayan:Hakan Vay

0 yorum :

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar