1 Haziran 2013 Cumartesi

Amd Vision A10

  • Dört çekirdekli hizlandirilmis performans
  • 4.2 GHz Max Turbo9
  • 384 AMD Radeon Cores 2.0
  • Hizasirtilabilir Black Edition seçerek potansiyelinizi ortaya çikarin
  • 1.Nesil AMD A8 APU’dan %45 daha fazla grafik performansi
1.Nesil AMD A8 APU’dan %26 daha güçlü sistem performansi
Mimarisi:

 Amd A10 Video :  
AMD'nin, dahili grafik arabirimli Intel Sandy Brigde işlemcilerine cevap niteliğindeki Fusion mimarisinin ilk örneği olan LIano platformu ile geçen yıl tanışmıştık. FM1 soket yapısındaki Fusion APU'ları, AMD'nin Stars kod adlı mimarisini temel alan bir işlemciyi, Radeon HD serisi grafik yongasıyla birleştiriyordu. Stars kod adlı mimariyi Phenom II'lerden tanıyoruz. İlk nesil, grafik tarafında daha iyi performans gösteriyor olsa da, işlemci gücü olarak rakibi Intel'den daha zayıf kalıyordu.
AMD ikinci bir hamle ile, grafik performansı ve işlemci gücü iyileştirilmiş Fusion mimarisinin ikinci bacağı olan Trinity kod adlı işlemcileri piyasaya sürdü ve bu işlemcilerden A10-5800K'ın detaylarına biraz sonra gireceğiz.
Ancak konuya yabancı olanlar için "APU" tanımlamasını biraz açalım. AMD, grafik yongası taşıyan işlemcilerini APU olarak adlandırıyor. Açılımı "Accelerated Processing Unit"; yani Hızlandırılmış İşlem Birimi. Bu bizim CPU (Central Processing Unit-Merkezi İşlem Birimi) ve GPU (Graphics Processing Unit-Grafik İşlem Birimi) olarak kullandığımız iki kavramın birleşimi. Klasik kullanımda CPU'yu zaten biliyorsunuz. GPU ise ekran kartlarının kalbini de oluşturan, görüntü hesaplamalarını ve son zamanlarda video hızlandırma, hatta uygun konularda genel amaçlı programlamanın da yapılabildiği yonga.
AMD'nin ikinci nesil Fusion mimarisinin tepe seviyesi modeli AMD A10-5800K, selefine göre yapılan iyileştirmelere bağlantılı olarak 1.178 milyardan 1.3 milyara çıkan transistör sayısı, 228 yerine 246 mm2yüzey alanı ve 32nm üretim teknolojine sahip bir işlemci. Bilgi babından: yüzey alanlarının Sandy Bridge'de 216 mm2 ve Ivy Bridge'de (tranisitör sayısı 1.4 milyar) 160mm2 olduğunu geçelim. 4 çekirdekli işlemcide çekirdek başına 64KB + 64KB L1 ön bellek ve 4 MB L2 önbellek bulunuyor. Paylaşımlı L3 ön bellek Trinity'nin modellerinde mevcut değil. Yeni nesil AVX, AVX 1.1, FMA3 ve AES komut setleri işlemciye dahil edilmiş. Özellikle AES komut seti pek çok sıkıştırma işleminde avantaj sağlıyor. "K" serisi A10-5800K'da çarpan kilidi açık ve rahat bir şekilde hızaşırtma yapabiliyorsunuz. Güç tüketimini (TDP değerini) azaltan girişimlerden biri de, otomatik CPU ve GPU hız kontrolü. Turbo Core, LIano platfomunda sadece CPU'ya özgüydü. Yeni uygulamayla grafik ağırlıklı çalışma sırasında CPU hızının artması gerekmiyorsa TDP aralığını dolduracak biçimde GPU hızı yukarı çekiliyor.
İşlemciye gömülü bellek kontrolcüsü 1866MHz'e kadar belleklere destek veriyor. PCI tarafında ise hala 2.0 spesifikasyonuna devam ediyoruz. Ancak LIano'dan farklı olarak çoklu ekran kartı kullanımı, Trinity platformunun getirdiği diğer bir yenilik.
AMD yıllardır, AM2+ zamanından beri soket uyumluluğunu koruyordu. Tabii bazı işlevler yitebiliyordu ama en azından AM3'e görece pürüzsüz bir geçiş yaptılar. Fusion mimarisi dışındaki platformlarda yine soket uyumluluğu korunuyor (AM3+ geriye doğru uyumlu, özellik eksilmesi karşılığı) ama APU için bu geçerli değil. Temel nedeni ise görüntü çıkış sorunu. APU paketinde işlediğiniz görüntüyü bir şekilde dışarı vermeniz gerekiyor. Soket değişikliğinde bazı pinler bu iş için (daha genel bir ifadeyle PCIe için diyelim) ayrılmış. Ayrıca PCIe donanımlarla (en önemli olarak, ekran kartıyla) haberleşmek için PCIe bağlantıları da var. Yani kötü haberimiz: yeni nesil işlemcilerle birlikte soket yapısı üçüncü bir değişikliğe gidiyor. Bir önceki FM1 serisi işlemcileri FM2 yuvasında yada FM2 işlemleri FM1 yuvasında kullanamıyoruz:
Trinity serisi A10, A8, A6 ve A4 olmak üzere 4 adet farklı versiyondan oluşuyor. İşlemciler aradındaki ne arasındaki en belirgin fark: grafik arabirimlerinde. Örneğin: A10'da 384 paralel işlemcili Radeon HD 7660D kullanılıyor iken, A8'e daha düşük 256 paralel işlemcili Radeon HD 7560D yerleştirilmiş. CPU tarafında "K" serisi çarpan kilidi kırık, yani hızaşırtma için daha fazla ince ayar sağlayan modeller. A6 ve A4 hariç diğerleri 4 MB L2 ön bellek barındırıyorlar. A4 dışındaki tüm işlemciler 1866 MHz'e kadar bellek desteği sağlıyor. Trinity serisinin tamamında AMD Turbo Core özelliği mevcut. "K" serisi 100 watt, "K" olmayanlar ise 65 watt TDP değerlerine sahipler:



AMD A10-4600, Trinity mimarisi tabanlı mobil quad-core işlemci. Resmi olarak 2012 yılının ikinci çeyreğinde Llano serisi A işlemcilerin yeni versiyonu olarak karşımıza çıktı ve şu an için en hızlı mobil Trinity işlemci. İşlemciler 32nm ile üretilmekte olup 2.3 ile 3.2GHz aralığında saat hızına sahip. Dahili olarak Radeon HD 7660G grafik kartı ile bellek kontrolörü ve video işlemciler gelmekte.
İşlemci çekirdekleri Bulldozer mimarisinin yeniden elden geçirilmiş hali olan Piledriver tabanlı. Her ne kadar quad-core işlemciler olarak pazarlansalar da, A10-4600M sadece 2 modelinde 4 çekirdek ole gelmekte. Sonuç olarak işlemci gerçek bir quad-core değil.
Önceki Bulldozer çekirdekleri ile kıyaslanıldığında AMD saat başına komut oranını geliştirmeyi başarmış. Ancak Llaono işlemciler ile kıyaslanıldığında performans artışı o kadar yüksek değil. Geliştirilmiş Turbo Core 3.0 fonksiyonlar tek komulut performansta iyi bir hızlanma sağlarken, Intel'in Turbo Boost'u ile aynı seviyelerde değil. Yine de AMD, AVX ve AES gibi özellikleri eklemeyi başarmış.
Dahili DirectX 11 uyumlu Radeon HD 7660G, 384 shader çekirdeği ile gelmekte ve Turbo çekirdeği sayesinde 497 ile 686 MHz aralığında hızı değişmekte. Ortalama performans olarak bakıldığında HD 7660G, harici Radeon HD 6650M ile kıyaslanabilir ve hatta Intel HD Graphics 4000'den farkedilir şekilde daha hızlı.
A10-4600M'in güç tüketimi 35 Watt olmakla beraber, orta seviye Ivy Bridge işlemcilerle kıyaslanabilir. Sonuç olarak A10-4600M, 14 inç ve üstü notebooklar için ideal.

Series
AMD A-Series
Codename
Trinity
Clock Rate
2300 - 3200 MHz
Level 2 Cache
4096 KB
Number of Cores / Threads
4 / 4
Max. Power Consumption (TDP = Thermal Design Power)
35 Watt
Transistor Count
1303 milyon
Manufacturing Technology
32 nm
Die Size
246 mm2
Features
SSE (1, 2, 3, 3S, 4.1, 4.2, 4A), x86-64, AES, AVX, FMA
64 Bit
64 Bit support
Hardware Virtualization
AMD-V
Announcement Date
05/15/2012


Olağanüstü görsel kalitede süper hızlı bir PC deneyimi için yüksek performans
Özellik Avantajlari VISION A10 Technology




AMD App Acceleration2 - Daha fazla grafik çekirdegi ve AMD App Acceleration'in gücü ile günlük uygulamalari hizlandirin.

AMD Eyefinity Teknolojisi3 - AMD Eyefinity Teknolojisi sayesinde dört monitörle panoramik oyun ve eglenceye kendinizi kaptirin.

AMD HD Media Accelerator - AMD HD Medya Accelerator'in sagladigi hizlandirilmis dönüsüm ve kesintisiz oynatim özellikleri ile HD videoyu olmasi gerektigi gibi izleyin.

AMD Internet Hizlandirma - AMD Internet Hizlandirma sayesinde hizli yüklenen web siteleri ile internet kullaniminizi daha hizli hale getirin.

AMD Perfect Picture HD7 – AMD Perfect Picture HD'nin gelismis çözünürlügü ve kontrasti sayesinde resimler sayfadan çikar ve canli renklerle yasamin içine dahil olur.

AMD Quick Stream Teknolojisi5 - Ara bellegin yanit vermesini beklemeye son verin. AMD Quick Stream Teknolojisi ile güçlü APU grafiklerden yararlanarak hizli ve sorunsuz internet'e kavusun.


AMD Radeon™ Çift Ekran Karti8 - AMD Radeon™ Çift Ekran Kartinin gücü sayesinde grafik ve oyun performansini en üst düzeye çikarin.

AMD Radeon™ HD Ekran Karti - AMD Radeon™ HD Ekran kartlarinin olaganüstü bagimsiz düzey performansiyla ekran kartlarinizdan beklediginiz her seyi elde edin: canli ve net fotograflar, filmler ve oyunlar.

AMD Steady Video Teknolojisi 2.06 - AMD Steady Video Teknolojisi 2.0 sayesinde tek tiklamayla videolardaki titresimi ortadan kaldirabilirsiniz. Gelismis ayarlar ve tek tiklama kontrolü sayesinde tüm videolarinizi otomatik olarak stabilize edin.

AMD Turbo Core Max - AMD Turbo Core Max ile AMD dizüstü performansini en üst düzeye çikarin.
AMD Hizlandirilmis Video Dönüstürücü - Müzik ve filmlerinizi yaninizda tasiyin. AMD Hizlandirilmis Video Dönüstürücü ile video ve müziginizi dönüstürün, eslestirin ve keyfini çikarin.

AMD AllDay™ Gücü - Evde , yolda veya seyahatte uzun pil ömrü ve AMD AllDay™ Gücü ile her zaman mobil olun.
  • AMD HD3D Teknolojisi4 - Yüksek teknoloji ürünü AMD HD3D Teknolojisi sayesinde 3D oyun ve eglence deneyiminin parçasi olun.
  • USB 3.0 - USB 3.0 ile fotograf ve videolari dijital fotograf makinenizden hizlica aktarin.
Test Sistemi:
GA-F2A85X-UP4 Anakart
AMD A10 5800K
ZOTAC GTX 680 2GB
Corsair Vengeance 4x4GB DDR3 2133 MHz
OCZ Agility 3 256GB SSD
1200 watt PSU
Windows 7 Ultimate SP1 64 bit





Çok çekirdek destekli testte FX 8100'e yakın puan almayı başaran AMD A10, yeni nesil Bulldozer'ler öncesi umudumuzu arttırdı diyebiliriz. APU'ların salt işlemciperformansı biraz daha geriden takip ediyor.
Tek çekirdek puanı oldukça iyileştirilmiş. Özellkle önceki nesil Phenom tabanlı A4, A6 ve A8 APU'larına göre neredeyse iki katı bir performans artışı söz konusu.



 AMD A10-5800K işlemcisi üzerinde bulunan dahili Radeon HD 7660D grafik işlemcisi, dahili ekran kartlarına göre oldukça başarılı bir performans ortaya koyuyor. 3D uygulamalarda Core i7' dahili gpu'larını çok rahat geride bırakabiliyor.
AMD A10 serisi için  harici grafik kartı ihtiyacını ortadan kaldıracak güçte diyebiliriz. Tabiki bir de bu APU'nun üst versiyonları çok daha başarılı olacaktır. A10 serisi işlemciler AMD için bir basamak, aşama gibi gözüküyor. İleride 22nm üretim teknolojisi sayesinde A20-30-40 şeklinde daha da geliştirilmiş, çekirdek sayıları artırılmış ve daha hızlı APU'lar görebiliriz. 
AMD, APU'ları ile beraber elini güçlendirmiş gibi gözüküyor. Özellikle dahili GPU'su fark yaratıyor. Taşınabilir bilgisayar üreticilerinin tercihi olabilecek bir pozisyonda. Abileri olan FX 8100 ve 8150 kadar performans elde edilebiliyor.


Üst seviye oyun ve grafik işleri ile ugraşmayanlar ve HTPC kullanıcıları için iyi bir çözüm oluşturuyor. Masaüstü kullanım performansı da oldukça iyi. Grafik ve video performansı ile orta ve başlangıç seviye aralığında bir ekran kartı aldırtmayacak kadar iyi. AMD A10 serisi işlemciler pek çok kullanıcıya yetecek kadar grafik ve işlemci performansı sunuyor.


AMD A10-5800K işlemci, daha doğrusu APU, yüksek performanslı dahili GPU'su ve orta karar işlemci performansı ile işlemci dünyasına yeni bir soluk getirirken TurkChip Silver Award ödülünü de hak eden başarılı bir ürün. Bu işlemci sayesinde ortalık biraz daha karışacak, rekabet artacak ve bizlerde bir çok yeni CPU'lar görebileceğiz. Bu durum cüzdanımız için kötü olsada! 


İnceleme Videosu:


Ders: Bilgisayar Mimarisi
Doc. Dr. Okan ERKAYMAZ
Hazırlayan: Göktuğ ÖZEL
No: 2008010425021












0 yorum :

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar