2 Haziran 2013 Pazar

Snapdragon 600

SNAPDRAGON600
    Qualcomm tarafından akıllı telefonlar ve tabletler için tasarlanan bir mobil işlemcidir.
Scorpion (Akrep) takma isimli Snapdragon işlemci[1], Qualcomm'un kendi tasarımıdır. Snapdragon işlemci Cortex-A8 çekirdekli ARM ile benzer özelliklere sahiptir ve ARM v7 komut kümesine dayanır. Ancak teorik olarak multimedya bağlantılı SIMD işlemleri için çok daha yüksek bir performansa sahiptir.
     Her Snapdragon işlemci 720p HD video veya yonga setine bağlı olarak 1080p HD video oynatabilir veya kayıt edebilir.


·         Q4, Snapdragon ailesinin ilk yongaları QSD8650 ve QSD8250 2008 yılında yapıldı.
·         Haziran 2010 tarihinde Qualcomm Snapdragon MSM8x60 serisi tanıtıldı.
·         17 Kasım 2010 tarihinde Qualcomm işlemci ve GPU performansı iyileştirmek için yol haritası açıklandı.
Seriler:
·         Snapdragon S1
·         Snapdragon S2
·         Snapdragon S3
·         Snapdragon S4
·         Snapdragon 200
·         Snapdragon 400
·         Snapdragon 600
·         Snapdragon 800

      Snapdragon 600 serisi, Qualcomm’un 1.9GHz hızında çalışan en yeni Krait 300 mimarisi kullanılarak üretilen iki adet işlemci çekirdeğine sahip. Çipsetin GPU’su ise Adreno 320 ve Snapdragon S4 işlemcilerindekine göre saat hızı daha yüksek. Snapdragon 600 ailesi orta seviye mobil cihazlar düşünülerek tasarlanmış.



 

 ÖZELLİKLERİ:
Yeni işlemci ailesinden 1.9 GHz hızına çıkabilen Snapdragon 600 işlemcisi Krait 300 mimarisini kullanacak. LPDDR3 belleklere destek sunacak işlemci aynı zamanda daha düşük enerji ve %40 daha fazla işlem gücü sunacak. İşlemci, mühendislerin yeniden düzenlediği slikon bloklar sayesinde ARM Cortex-A15 işlemcilere göre gücünü epeyce arttırmış görünüyor.
         Qualcomm ‘un tanıttığı çok çeşitli kullanım için tasarlanmış yeni nesil işlemci ailesinin en güçlü üyesi olan ve 28nm HPm mimarisiyle geliştirilen Snapdragon 800, Krait 400 mimarisi ile 2.3 GHz hız ve %75 daha yüksek performans ile geliyor.
     Snapdragon S4 Pro’nun güçlendirilmiş bir versiyonu olan Qualcomm Snapdragon 600 daha hızlı bellek arabirimi, daha hızlı grafik işleme kabiliyeti ve yeniden elden geçirilen Krait işlemci mimarisi ile performans çıtasını yükseltiyor.
Snapdragon 600 için bahsedilen saat hızı ise 1.9GHz seviyesinde. Snapdragon S4 Pro’ya kıyasla %40 daha performanslı olduğu ifade edilen işlemci, grafiksel cephede gücünü Adreno 320 GPU’da alıyor. OpenGL ES 3.0, Open CL ve Renderscript Compute destekli bu GPU, önceki versiyonlardan performans ölçeğinde çok da farklı değil.
LPDDR3 RAM modülü ile çalışan Qualcomm Snapdragon 600 özellikle enerji tüketim değerlerinin düşüklüğü ile dikkat çeken bir model ve ilerleyen süreçte akıllı telefonlarda bu yönüyle öne çıkacak.
     2013 yılının ortalarında pazara sürülecek cihazlarda yer alacağı tahmin edilen yeni nesil Qualcomm Snapdragon işlemcilerinin, dijital eğlence sistemleri ve üst düzey akıllı telefon – tablet modellerinde yer alacağı belirtiliyor.
       Snapdragon ™ BatteryGuru, Snapdragon mobil işlemcili telefonlarda cihazın işlevselliğini optimize eden akıllı değişiklikler yaparak pil performansını ve genel kullanıcı deneyimini geliştiren bir pil tasarruf uygulamasıdır. Bu uygulama:
 • Pil ömrünü uzatarak daha az şarj etmeyle daha uzun pil ömrü sağlar
 • Snapdragon işlemcili akıllı telefonunuzu nasıl kullandığınızı akıllı bir biçimde öğrenir ve akıllı telefon işlevselliğini devre dışı bırakmadan cihazınızı optimize eder
• Kullanıcı yapılandırması gerektirmez - Snapdragon BatteryGuru, bunu sizin yapmanıza gerek kalmaması için akıllı telefon ayarlarını otomatik olarak öğrenip ayarlar.
       SnapdragonMBatteryGuru, 2-4 gün arası süren bir başlangıç döneminin ardından kullanıcının davranışlarını öğrenir ve daha sonra pil ömrünü uzatmaya ve deneyimi geliştirmeye hazır olduğunu kullanıcıya bildirir. Snapdragon BatteryGuru, arka planda çalışmaya devam eder ve kullanıcı hakkındaki bilgilerini derinleştirerek deneyimi zaman içinde daha da fazla optimize eder.
Krait 300

Mobil işlemci alanında atakta olan ve en çok tercih edilen firmalardan biri olmayı başaran Qualcomm’un Krait serisi ARM mimarili işlemcilerine yenileri ekleniyor. ARM’dan mimari şablonu almayıp kendi mimarisini geliştiren ve Krait adını veren Qualcomm’un başarısı ortada. Yeni modellerse Krait 300 ve 400 mimarisini kullanacak. TSMC’nin 28nm LP işlemiyle üreteceği Krait 300′de yapı değişmemiş görünüyor ama voltaj ve diğer düzenlemelerle daha yüksek frekanslar gerçek oluyor. 1.9 GHz frekan değeri sorunsuz elde edilebilecek. Ayrıca performans arttıran ve güç tüketimini azaltan iyileştirmeler var. Krait 400 ise yeni performans seçeneği. TSMC’nin 28nm HPm tekniğiyle elde edilecek. En yüksek hız 2.3 GHz olacak!
Bu iki mimariyi ilk kez yeni Snapdragon 600 ve 800 platformlarıyla göreceğiz. Snapdragon 800 içinde 2.3 GHz çalışan dört Krait 400 çekirdeği, Adreno 330 GPU ve Qualcomm’un 3. nesil LTE radyosu bir arada. Adreno 330 ile 320 performans farkı yüzde 50. Ayrıca 802.11ac desteği de dahili ve çift kanal LPDDR3 bellek arabirimi hazır. 4K HD içerik 30 fps çözülebiliyor. Snapdragon 600 ise 1.9 GHz çift Krait 300 çekirdeği, Adreno 320 GPU içeriyor.




Hazırlayan:FATİH TOPCU

0 yorum :

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar