1 Haziran 2013 Cumartesi

Samsung Exynos 5 Dual


        Sektördeki pek çok işlemci hala ARM'ın Cortex A9 mimarisini kullanıyor.
Yeni nesil A15 mimarisini kullanan cihaz şimdilik sadece Nexus 10 olarak göze çarpıyor. Qualcomm'un Krait çekirdeği ve Apple'ın A6 ve A6X işlemcileri ise A15'ten esinlenen özelleştirilmiş tasarım olarak adlandırılıyor. Sadece ARM Cortex A15 mimarisi kullanılmamış.Samsung'un Exynos 5 serisi işlemcileri ARM Cortex A15 tabanlı olarak geliyor. Şimdilik piyasaya Nexus 10 ile gelen Exynos 5 Dual işlemci, 1.7 GHz hızında çalışıyor. 32nm High-K Metal Gate teknolojisiyle beraber düşük güç tüketimi sunan işlemciye Mali-T 604 GPU'sunu kullanıyor. Exynos 5 Dual işlemcisine sahip cihazlar  daha uzun batarya ömrü sunarken, daha performanslı bir şekilde uygulama çalıştırır.

Exynos ailesinin mevcut yongaseti olan 45nm'lik çift çekirdekli Cortex A-9 ile karşılaştırıldığı vakit yaklaşık 2 kat daha yüksek performans sağlayacağı, bununla beraber de yarı yarıya daha az güç tüketeceği belirtilen halefin desteklediği ekran çözünürlüğü değeri ise WQXGA (2560×1600).
PSR (kendinden tazelemeli panel) teknolojisi ile uyumlu formda tasarlandığı belirtilen yongaseti, PSR işlevi sayesinde, ekran üzerinde durağan görüntüler yer aldığı vakit, görüntü verisinin uygulama işlemcisi tarafından LCD panele aktarımını durdurmak suretiyle güç tüketimini azaltıyor.
Gömülü Display Port (eDP) arayüzü ile donatılan Exynos 5 Dual'de yer alan 8MP çözünürlük desteğine sahip görüntü sinyali işlemcisi ise yüksek çözünürlükte video kaydına ve oynatımına (1080p@60fps video) olanak sağlıyor. Keza bütünleşik MFC (Çoklu Format Kodeği) sayesinde hemen her türlü video uzantısına (avi, wmv, h.263/264, vc1, mpeg2/4) destek veriyor.

 Samsung böylece ilk ARM Cortex A15 tasarımını kullanan işlemciyi üretmiş oldu.  Sadece işlemci mimarisi açısından ilklerin değil, kullandığı GPU'da da ilk.
ARM'ın tasarladığı GPU'lardan Mali-T604'ü kullanan Exynos 5 Dual, 2560 x 1600 piksele kadar çözünürlük desteğiyle dikkat çekiyor.
Exynos 5 Dual işlemcisinin içerisinde kullanılan Mali-T604 GPU'su, 4 çekirdekli model olacak. 
Stereoscopic 3D, Open GL ES 3.0, Open CL ve DirectX 11 desteği ile Qualcomm'un yeni çıkaracağı Adreno 320 GPU'su ve piyasadaki S4 işlemcilerinde kullanılan Adreno 225 GPU'sunun teknik verilerini yakalıyor ve hatta geçiyor.
4 çekirdekli Mali-T604 GPU'sunun yapabildikleri bu kadarla sınırlı değil. Saniyede 60 kare hızında 1080p video kayıt desteği ile çığır açacak olan işlemci, çoklu kodek desteğine sahip. Böylece AVI, WMV, H264, H263, VC1, MPEG2, MPEG4 türlerinde video kaydı yapabilecek. Google'ın VP8 kodeğini de donanımsal olarak destekleyecek olan Exynos 5 Dual, bu konuda da ilk olmuş oldu.
Intel'in Wireless Display teknolojisi gibi, WiFi Display teknolojisini destekleyecek olan Exynos 5 Dual, kablosuz olarak diğer ekranlara görüntü aktarımı gerçekleştirebiliyor.
Böylece artık yongada sistemler bilgisayarların yapabildiklerine bir adım daha yaklaşmış oluyorlar.
ARM, Mali-T600 grafik işlemci ailesinin ikinci nesil sürümünü geçtiğimiz günlerde duyurmuştu
Yeni Mali GPU ailesi yerine, ilk nesil T600 ailesini tercih eden Samsung'un, ilerleyen modellerde yeni GPU'lara geçmesi bekleniyor.
İşlemci ve genel sistem özellikleri

 Exynos 5 Dual, USB 3.0 ve SATA III kontrolcüleriyle dikkat çekiyor. Artık USB 3.0'lı tabletler görebiliriz. Daha da ileri gidersek SATA III destekli SSD'lerin kullanıldığı tabletler, ultra ince taşınabilir bilgisayarlarda Exynos 5 Dual kullanılabilecek.





Exynos 5 Dual, dahili RAM kontrolcüsü açısından da oldukça zengin. 400 MHz hızında LPDDR2 ( Low Power DDR2 ),  500 MHz LPDDR2 ve çift kanal 800 MHz LPDDR3 destekli RAM kontrolcüsü işlemcinin içerisinde bulunuyor. Böylece toplam 12.8 GBps bant genişliği sunulmuş oluyor.
1.7 GHz hıza kadar çıkabilecek olan işlemci, High K Metal transistör teknolojisiyle beraber 32nm olarak üretiliyor. Düşük güç tüketimiyle dikkat çekecek olan işlemcin, Samsung'un Galaxy Tab 11.8 modeliyle piyasaya çıkması bekleniyor.


Exynos 5 Dual işlemcisi 32nm High-K Metal Gate fabrikasyon sürecine sahip olacak ve Samsung 28nm sürecini beklemediği için eleştiriliyor. 

Samsung'un en büyük rakibi Krait tabanlı 2/4 çekirdekli Snapdragon S4 yongada sistemleriyle boy gösteren Qualcomm olacak. Exynos 5 Dual'in tek izlekli işlemlerde Snapdragon S4 Pro serisine baskın gelmesi beklenirken, Snapdragon S4 Pro serisi de çok izlekli işlemlerde avantaja sahip olacak.



Mali T604 grafik birimi ARM'ın bir süre önce duyurduğu yeni nesil grafik birimleri ailesinden ve GPU hesaplamaları yapmaya imkan tanıması önemli bir avantaj. Böylece bazı uygulamaların yükü işlemci üzerinden alınıyor ve performans artış sağlanıyor. Mali T604 esneklik ve ölçeklenebilirlik sunan Midgard mimarisini temel alan ilk grafik birimi. OpenGL ES 3.0 ve OpenCL 1.1 tam profil desteği sunuyor.

Bu gelişmeler ve 2560×1600 çözünürlüğe destek elbette büyük bir bant genişliği gerektiriyor. 12.8 GB/s hafıza bant genişliğine destek veren Exynos 5 Dual, bu soruna da çözüm getiriyor. Yüksek enerji tüketimine ise Exynos 5 Dual, PSR adı verilen ve statik görüntülemelerde 20 kat daha az enerji harcayan teknolojiyi de destek vererek çözüm getiriyor.


Exynos 5 Dual pazardaki full HD 60 FPS video kaydına destek veren ilk işlemci olacak. Bu çözünürlük gözlüksüz 3D ekranlar için de ideal. Böylece HDMI yoluyla 3D görüntüler harici ekranda da izlenebilecek.

WiFi Display olarak bilinen ve medya içeriklerinin kablosuz olarak harici ekranlara aktarımını ifade eden teknoloji de Exynos 5 Dual'de yerini almış. Yüksek bant genişliği isteyen bu aktarımları Exynos 5 Dual, 30 kare saniye hızında yerine getirebiliyor. 

Google'ın VP8 video kodeği donanım hızlandırması desteği olmadığı için eleştiriliyordu. Exynos 5 Dual, ilk kez full HD videoları VP8 kodeği ile 60 FPS hızında çözerek, Google'a bu açık kaynak kodeğini yaymak için fırsat vermiş oldu.

İlk örnek cihazlarla birlikte Exynos 5 Dual işlemcisinin detaylı benchmark skorları da ortaya çıkacaktır. Yıl sonuna doğru boy göstermesi beklenen Exynos 5 Dual işemci, Snapdragon S4 Pro, Tegra 4 ve TI OMAP 5 serisi ile sıkı bir rekabete girecek.



Chrome işletim sistemini daha fazla tüketiciye ulaştırmayı planlayan Google, herkese hitap ettiğini düşündüğü Samsung üretimi yeni bir Chromebook bilgisayarı duyurdu. Güney Koreli üreticinin geçen yıl resmen duyurduğu çift çekirdekli ARM Cortex-A15 işlemci ve OpenGL ES 3.0 destekli yeni nesil ARM Mali-T604 grafik birimine sahip Exynos 5 Dual (5250) çipsetinin güç verdiği ilk cihaz olan bütçe dostu Chromebook, aynı zamanda ARM’ın lisanslı Cortex-A15 mimarisinin mevcut olduğu ilk mobil aygıt olma ünvanını ele geçirdi. 11.6 inç büyüklüğünde 1366 x 768 piksel çözünürlüklü ekran, 2GB RAM, iki yıl ücretsiz 100GB Google Drive bulut depolama alanı, 16GB SSD hafıza, VGA görüntülü görüşme kamerası, SD kart slotu, çift bant Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 3.0, bir USB 3.0, iki USB 2.0 ile HDMI portlarına sahip olan 20mm kalınlığında ve 1.1 kilogram ağırlığındaki dizüstü bilgisayar, üst düzey bir malzemeden imal edilmiş olmasa da fiyat seviyesine oranla gayet iyi bir dış aksanı beraberinde getiriyor. ARM tabanlı bir işlemciyle donatılması sayesinde fan içermeyen Chromebook, 6.5 saate kadar kullanım süresi sunuyor ve 10 saniyede kullanıma hazır hale geliyor







Samsung, Exynos 5 tabanlı Arndale geliştirici kartını
piyasaya sürdü

Samsung'un önemli yeniliklerle gelen Cortex-A15 tabanlı Exynos 5 Dual yongada sistemini ilk kullanan netbook Chromebook olurken, ilk kullanan tablet ise muhtemelen Nexus 10 olacak.
Ancak bu işlemciyi bir cihaz üzerinde denemek istemeyenler için de Samsung bir geliştirici kartı hazırlıyor. Arndale adındaki geliştirici kartı dünyanın ilk çift çekirdekli Cortex-A15 işlemcisini taşıyan Exynos 5 Dual yongada sistemini temel alıyor. Grafik tarafında ise 32nm fabrikasyon sürecine sahip ve HKMG metodu ile üretilmiş 4 çekirdekli Mali-T604 yer alıyor.
Geliştiriciler bu sayede Exynos 5 Dual yongada sistemi için farklı uygulamalar hazırlayabilecek. Diğer kartların aksine Arndale üzerinde NFC, GPS ve bir kamera sensörü de bulunuyor. Android 4.1 JellyBean işletim sistemi barındıran kart tam profil OpenCL standardını da destekliyor. Bu sayede GPU hesaplamalarına imkan tanınıyor.
Exynos 5 Dual işlemcisini yakından tanımak isteyenler Arndale için 250$'ı gözden çıkarmak zorunda. Ön siparişe başlayan kart dünya çapında satışa sunulacak.
Son olarakta Samsung ROMA tablet  bu işlemciyi kullanmıştır.


Hazırlayan: Nurgül Siviloğlu

0 yorum :

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar