1 Haziran 2013 Cumartesi

SAMSUNG EXYNOS 4 QUAD

Samsung'un uzun süredir merakla beklenen modeli Galaxy S3'de kullanacağı 4 çekirdekli işlemcisi Exynos 4 Quad'ın ayrıntıları belli oldu. 1.4 Ghz saat hızına sahip 32nm High-K Metal Gate teknolojisi ile üretilen yeni işlemci çift çekirdekli eski modeline oranla 2 katı performans vaadediyor. 32nm High-k Metal Gate teknolojisi, güç yönetimi, çekirdek başına dinamik voltaj ve frekans ölçekleme gibi özelliklere sahip. Yüksek işlem gücünün yanında diğer merak edilen konu olan enerji tüketiminde ise %20 daha düşük güç tüketimi sunuyor. Güney Koreli şirket Exynos 4 Quad’in ilk olarak mayıs başında tanıtılacak gelecek Galaxy akıllı telefonunda yer alacağını duyurdu. Bu arada Samsung bu yongayı diğer büyük cihaz üreticilerine de tedarik etmeyi planlıyor.

İŞLEMCİ MİMARİSİ
 “Exynos 4 Quad” olarak adlandırılan yonga çekirdek başına 1.4 GHz’lik çalışma frekansına sahip ve ARM Cortex A9 mimarisini temel alarak geliştirildi. Yeni işlemci bir önceki modelde kullanılan işlemci ile aynı boyutlara sahip. Yani Samsung aynı alan içerisinde daha güçlü bir işlemciyi sığdırmış oldu.
ARM CORTEX MİMARİSİ
ARM mimarisi (orijinal adı Acorn RISC Machine) pek çok gömülü tasarımda kullanılan 32-bit RISC işlemci mimarisidir. Güç tasarruf özelliklerinden dolayı, ARM işlemciler mobil elektronik gibi düşük güç tüketiminin kritik bir parametre olduğu pazarda en fazla tercih edilen CPU' dur.
Günümüzde ARM işlemci ailesi tüm yeryüzündeki 32-bit gömülü işlemcilerin %75' ini oluşturmaktadır. ARM işlemciler taşınabilir cihazlardan (PDA, cep telefonu, medya oynatıcılar, avuç içi oyun üniteleri ve hesap makinaları) bilgisayar parçalarına kadar (disk sürücüler, masaüstü router' lar) tüketici elektroniğinin her alanında yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu ailenin bugünlerdeki en önemli kolu Intel' n XScale' dir.
Gömülü tasarım uygulamalarında kullanılan en popüler ARM mimarisi komut kümeleri 32-bit'lik ARM ve 16-bit'lik Thumb komut kümeleridir. Her Thumb komutunun bir ARM komut karşılığı vardır fakat bunun tersi doğru değİldir. Bu sorun bu iki komut kümesinin bir arada çalışmasının mümkün olması ile aşılmıştır (interworking). Bu sayede, 16-bit'lik komut kümesinin daha az bellek kullanımı ve 32-bit'lik komut kümesinin üstün işlevsellik özellikleri bir arada kullanılabilmektedir.

 DİĞER CİHAZLARLA UYUMLULUĞU
Exynos 4 Quad işlemci Exynos 4 Dual ile uyumluluk gösteriyor, Samsung da bunun üreticilerin gelecek telefonlarında yeni işlemciye geçiş yapmalarını kolaylaştıracak bir etken olduğuna inanıyor. 1080p / 30fps video oynatma ve kayıt yeteneklerine sahip olan bu işlemci HDMI 1.4 için bir arayüz ve gömülü görüntü işareti işleme arayüzü de barındırıyor. Samsung’a göre bu işlemci 45 nm tabanlı selefine göre iki kat daha iyi işlemci gücü ve %20 daha düşük güç tüketimi sunuyor.
Ayrıca Exynos 4 Quad'ın, çift çekirdeli kardeşi Exynos 4 Dual(Galaxy S2 ve Note'ın işlemcisi) ile aynı pin yapısını kullanması işlemcinin yeni cihazlara kolayca uygulanabilmesine olanak sağlıyor.

Samsung'un işlemcisini kullanan Meizu gibi akıllı telefon üreticileri için de bu pin uyumluluğu ürün geliştirme maliyetini düşürmesi açısından önemli bir koz olacak. Samsung'un 3 Mayıs'ta tanıtımını yapacağı Galaxy S3 modeli ile özellikle işlemci performansında en üst sırada yer alacağına kesin gözü ile bakılıyor.

İlk olarak Samsung fabrikalarında kullanılan 32nm HKMG üretim süreci, Apple'ın iPad 2,4 modeline eşlik ediyor. iPhone 5'te yer alması beklenen Exynos 4 Quad da aynı yöntemle üretildi. Apple tarafından tasarlanan değiştirilmiş Exynos 4 Quad, muhtemelen A6 olarak isimlendirilecek. Dört ARM Cortex-A9 işlemcilerin yanı sıra GPU olarak ARM Mali'nin yerine Imagination Technologies firmasının PowerVR 5 veya 6 serisine mensup bir yongasının kullanılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Tanıtım Vidyosu

Hazırlayan:Maşide Öztürk


0 yorum :

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar